Designtävling

Den 18:e mars klockan 13:00 till 19:e mars kl 21:30 pågår Fashion UP! designtävling.

Som tävlingsdeltagare får du möjlighet att designa en valfri outfit på plats och visa upp den under en modeshow inför en kompetent jury. Totalt har du 20 h på dig att designa och sy din outfit. Temat under modefestivalen och tävlingen är Pure Construction:

Pure Construction står för renhet, äkthet och hållbar konstruktion. Inspiration hämtas från nordisk arkitektur. Temat återspeglar sig i en enkelhet där detaljerna är avgörande. Snitten och skärningarna står i fokus medan plaggen har en ren och enkel passform. Långa och vida siluetter är återkommande och ger en härlig känsla. Temat uppmuntrar till eftertänksamhet och förståelse för vår omgivning. Ljusa toner dominerar och vi ser vitt, ljusgrått och kalla pasteller.

Kollage utan text

Hur går designtävlingen till?

Tävlingen äger rum i anslutning till övriga aktiviteter under modefestivalen Fashion UP! Det finns möjlighet för besökare att titta på under tävlingens gång. Fashion UP! vill öppna upp för en ansvarsfull, medveten och kreativ modebransch, och därför har vi valt att använda återbruksmaterial och ta vara på alla resurser som cirkulerar i samhället.  Materialet kommer att gå i temats färger vitt, ljusgrått och kalla pasteller. Alla plagg som designas kommer att återfinnas i Klädotekets butik för uthyrning/försäljning.

Som tävlingsdeltagare blir du tilldelad en egen symaskinsplats, provdocka och modell. Genomgång av tävlingsregler ges på plats. Verkstaden är utrustad med allt material som kan behövas under tävlingen. Modeskisser/inspirationsbilder får medtagas, dock ej plaggskisser eller mönster. Ta gärna med ett eget sykitt och tänk på att plaggen ska märkas med ditt “varumärke”.

Under arbetsprocessen kommer Helena Lundström finnas på plats som coach och ge tävlingsdeltagarna stöd, inspiration och råd.

Tävlingen kommer avslutas på lördagskvällen med en modevisning och show, där allmänheten kan köpa biljetter till finalkvällen av Fashion UP!

Fashion UP! står för styling, modeller & accessoarer till modeshowen.

Juryn kommer att bedöma deltagarnas prestationer utifrån följande:

– Koppling till temat Pure Construction
– Kreativ höjd/unikitet
– Kommersiell bärighet
– Hantverk/teknisk nivå.

 

Jurymedlemmar
Elin1

Elin Frendberg är VD för Swedish Fashion Council. Hon arbetar med Fashion Intelligence och stöttar modebranschen att utveckla nya affärsmodeller, teknologi och hållbarhetsfunktioner. Elin är initiativtagare till plattformen Digitizing Fashion och Fashionomics och är styrelsemedlem i Nordic Fashion Association, Mistra Future Fashion och Föreningen svenskt mode.

 

 

 

Anna1
Anna Lidström
är en erfaren modedesigner och har en Masterexamen i modedesign från Textilhögskolan. Hon arbetar som designer och konsult genom sitt företag -Another Studio mot stora svenska varumärken främst inom mode- men även heminredningsbranchen, bland annat myrorna, Gina Tricot, Ikea, Din Sko, Materia med flera.  Annas designarbete kretsar ofta kring frågor som rör hållbarhet och upcycling, och sedan ett år tillbaka är Anna konstnärlig ledare för projektet Re:textile. Anna arbetar även som stylist med reklamfotograferingar inom inredning och mode, och undervisar sedan 2011 på modedesignutbildningen på Textilhögskolan.

 

pervelour

Per Andersson är grundare, VD och designer på Velour by Nostalgi.  År 1997 tog Per tillvara på sina morföräldrars konfektionsbutik, som stängde i mitten av åttiotalet efter 50 år av verksamhet. Bara 19 år gammal startade han tillsammans med två vänner deadstockbutiken Nostalgi , där lagerkläderna skulle säljas tillsammans med konst och annan design. Butiken blev snabbt ett kreativt forum för Göteborgs musikscen och fick internationell uppmärksamhet. Den kreativa atmosfären och entusiasm från kundkretsen inspirerade vännerna  att starta varumärket Velour by Nostalgi 2002, och ta steget mot att designa en egen kollektion. Idag erbjuder märket ett väldressat herrmode som ligger i tiden. Velour by Nostalgi har arbetat fram konceptet Add  life, där de ser över sitt arbete såväl i design som produktion vad gäller hållbarhet.

 

Så här ansöker du till tävlingen

Tävlingsanmälan är öppen från 31 januari – 13 mars klockan 00:00. För att kunna vara med och tävla ska du skicka in följande:

  • Tävlingsformulär. Ladda ner det här.
  • CV med en kort beskrivning av dig själv/din bakgrund (max en A4-sida och klistra in i tävlingsformuläret). Döp filen med förnamn.efternamn
  • Bifoga 2-5 skisser på din tolkning av årets tema Pure Construction.
  • Bifoga 3-5 bilder på ett tidigare plagg som du designat och sytt själv. Minst 1 modebild/helkroppsbild, 1 närbild på valfri del av plagget, 1 närbild på sömmar.
  • Skicka ditt bidrag till event@kladoteketgoteborg.se


När anmälningstiden gått ut väljs 12 deltagare ut som får vara med och tävla under modefestivalen.

*Deltagaravgift: 400 kr exklusive moms (betalas endast om du blir antagen till tävlingen).

 

Swedish Fashion Council har sponsrat med priser.

 

Coach
image

Helena Lundström är en norrbottnisk designer och sömmerska som är tillbakakommen till Göteborg efter några år i Stockholm, Malta och Milano. Hon jobbar med bland annat redesign, scenkostym samt finskrädderi. Huvudsysslan är brudklänningar. Helenas design är inspirerad av asiatiskt mode samt klassiskt västerländskt skrädderi, där sparsmakade och välgjorda plagg står i centrum. Hon leker mycket med mönsterkombinationer och materialens struktur. Med Helenas kompetens kommer hon att vara ett bra stöd och inspirera tävlingsdeltagarna på plats.

 

 

 

MENY